Blog

3. Fájdalom és öröm – na ezért halogatunk!

2015. március 2.

A méltán népszerű és bölcs Anthony Robbins szerint, életünket két dolog befolyásolja: a fájdalom elkerülése és az öröm megszerzése.

Ez egyben magyarázatként szolgál arra is, miért halogatjuk életünk fontos lépéseit, döntéseit. Félünk a kudarctól és a boldogtalanságtól, miközben észre se vesszük, hogy a halogatással egyre frusztráltabbakká válunk.

Ilyen halogató tevékenységünk lehet pl. az elhatározás, hogy idén végre tényleg lefogyunk, esetleg megszabadulunk káros szokásainktól, hogy elhagyjuk a karosszéket vagy pedig a monitor bűvkörét. De a fékek olykor nagyon erősek tudnak lenni… Tarthatunk attól, hogy az edzőteremben majd kinevetnek minket, rájönnek, még sohasem láttunk futópadot, esetleg már az átöltözés gondolata is szívfacsaró lehet. Megeshet az is, hogy magától az edzés okozta fájdalomtól félünk. Meg se fordul a fejünkben, hány hozzánk hasonló ember lehet ott, aki ugyan olyan célokkal rendelkezik, mint mi. Ugyan azokat a korlátokat lépi át nap, mint nap, mint mi.

Kellemetlen érzéseinken úgy lehetünk úrrá és úgy szerezhetjük vissza az irányítást az életünk felett, hogy rettegett dolgainkhoz pozitív érzéseket társítunk. Ha attól rettegsz, hogy idegenekkel eddz együtt, gyere le egyszer közénk és tapasztald meg, még sokan járnak a Te cipődben! Lehet, hogy az elején még izgulni fogsz, és úgy érzed majd, kezed-lábad teljesen random más irányba megy kontrollálatlanul, de az óra végére belerázódsz és nagyon büszke leszel magadra. Támogató légkör fogad és egyre felszabadultabb, lazább leszel.

Ha attól tartasz, nem leszel képes megszabadulni a feleslegedtől, haladj lépésről lépésre. Haladj a kisebb étrendbeli változtatásoktól a nagyobbak felé. A gyenge intenzitású edzéstől az erősebb felé. Nem árt, ha kikéred az edződ és/vagy életmód tanácsadód segítségét is, de tőlem is kérhetsz tanácsokat bármikor. A lényeg, hogy tegyél lépéseket és indulj el a személyre szabott programoddal. Minden lefogyott kg-ot vagy cm-t ünnepelj meg, de ezúttal ne valami hizlaló étellel. Vegyél egy jó forró fürdőt, esetleg menj el moziba vagy színházba. Találkozz egy olyan barátoddal, akivel már régen nem láttátok egymást. Ha az kapcsol ki, menj el csak úgy, egyedül sétálni egy kellemes, megnyugtató helyre.

Észre se veszed és a sport fokozatosan a szenvedélyeddé és napjaid szerves részévé válik. Nem számít majd, esik-e az eső vagy a hó, hogy kitört hazafelé a cipősarkad vagy éppen összevesztél a kedveseddel. Egy számít majd, az a kellemes, laza érzés, amit az elvégzett edzés után tapasztalsz.

Nagyon sok sikert kívánok Neked! Tudom, hogy képes vagy rá!

Viki

Feliratkozás hírlevélre